Famous buildings in the English-speaking countries.

W ramach realizacji innowacji pedagogicznej „English – Your Key to Success” uczniowie klasy Id (dwujęzycznej) wykonali drugi z dwunastu zaplanowanych projektów. Tym razem tematem przewodnim były słynne budowle w krajach anglojęzycznych. Z 4 zajęć projektowych dwa były poświęcone poznawaniu słówek związanych z domem, jego wyposażeniem, umiejętności opisywania miejsc, pomieszczeń i budowli oraz umiejętności przedstawiania faktów z teraźniejszości i przeszłości. Pozostałe 2 zajęcia były przeznaczone na zaplanowanie sposobu wykonania wybranej budowli oraz prezentacje wykonanych przez siebie makiet. Uczniowie korzystali z różnych „materiałów budowlanych”, np. tektury, opakowań po produktach (bardzo ekologiczne), koła od roweru i elementów drewnianych, klocków LEGO oraz ….. wafelków i roztopionej czekolady (bardzo smacznie). Jako inspiracje uczniowie brali różne obiekty, np. wieża zegarowa z dzwonem Big Ben w Londynie, koło obserwacyjne „London Eye” czy najwyższy budynek w Londynie zwany „the Shard”. Prezentując swoje wytwory w języku angielskim uczniowie opisywali historię danej budowli, jej wymiary oraz sposób wykonania. Następnie bez żalu dokonano rozbiórki czekoladowego Big Bena. W akcie destrukcji wzięli udział uczniowie z klas I d, II b oraz III c oraz kilku pracowników szkoły, którzy pragną pozostać anonimowi. Pragnę podziękować wszystkim uczniom za ciekawe pomysły projektów. Na szczególne podziękowania zasługuje Aleksandra Dorociak, która pomysłem na czekoladowego Big Bena uszczęśliwiła wielu uczniów.

A teraz próbki prezentacji:

„Big Ben by Jagoda Grabska, Filip Ochędzan and Alek Śliwiński.

It’s made from brown-painted cardboard and has 4 clocks including the main one which probably doesn’t exist. There are also some toothpicks, tape and glue. Oh, I almost forgot, there are also pipe cleaners.”

„Big Ben and London Eye made by Aleksandra Dorociak with some help from Krystian Kulczycki, Maciej Szemraj and Mateusz Kozieł.

It was made of chocolate, cacao waffles, nutella, Delicje, caramel Rolls and usual waffles and Petit Beurre. First we made the floor from petit beurre and „glued” it with chocolate and then we started building walls of cacao waffles, and for sure, glued it all with melted chocolate. On every floor we’ve put petits to make it more solid. Whe we finished building we covered everything with chocolate and glued Delicje as a clock. Then we made 2nd layer of walls from waffles and of course covered them with chocolate”.

Izabela Szymszon

 718 total views,  1 views today


powrót do szkoły
Opolskie dla podstawówek
Biuletyn informacji publicznej
logowanie do e dziennika
ikona facebook

Archiwum